Promoted by
Dynaudio
Passiv. Aktiv. Två väldigt olika typer av högtalare. Så vad är skillnaden? Här är allt du behöver veta

"Ska jag skaffa aktiva högtalare? Jag har hört mycket om dem men vet inte riktigt vad de är."

Det är ett vanligt problem. Det talas ofta vitt och brett om att aktiva högtalare skulle vara det bästa som hänt hi-fi sen banankontakten! Men vad är de egentligen? Vad skiljer dem från passiva högtalare? Är de inte bara till för datorer?

Nej. Nej, det är de definitivt inte. Men innan vi svarar på den frågan mer utförligt, låt oss ta en titt på tekniken bakom dem och deras passiva motsvarighet ...

Okej. Vad är en passiv högtalare?

Passiva högtalare kräver en extern förstärkare för att fungera. De är med god marginal den vanligaste typen av högtalare på marknaden – du har säkert redan flera par hemma.

Utan att snöa in för mycket på fysiken så går det till såhär: signalen vandrar från förstärkaren längs högtalarkabeln i form av elektrisk ström och framkallar rörelse i högtalarspolen som sitter på högtalarkonens baksida. Det får konen att vibrera, vilket i sin tur får luften att vibrera och det blir ljudet som du hör.

I högtalare med fler än ett högtalarelement, t.ex. en diskanthögtalare och en bashögtalare, delas signalen upp i de frekvensområden som de olika drivelementen hanterar bäst. (Man får ju när allt kommer omkring inte mycket ut av att skicka basljud till en diskanthögtalare). Det här görs i delningsfiltret, vilket i princip är en samling kondensatorer och resistorer som filtrerar ljudet.

Med passiva högtalare kan du byta ut eller uppgradera dina högtalarkablar och förstärkare när du vill – på det traditionella "hi-fi-viset"! Dessutom är de lättare än sina aktiva kusiner och oftast billigare också. Men det för med sig fler kablar och mer utrustning vilket betyder större risk för störningar i signalkedjan, komponenter som inte matchar och en stor sannolikhet att det slutar i kaos när du svappar, tweakar och sliter ditt hår för att försöka lista ut hur det hela hänger ihop.

Så vad är en aktiv högtalare då?

Aktiva högtalare kräver ingen extern förstärkare – och när det gäller Dynaudios Focus XD- och Xeo-serier behövs inte ens en fysisk anslutning till din ljudkälla (mer om det strax).

De är istället försörjda av elnätet och har sina egna förstärkare. Äkta aktiva högtalare (till skillnad från bashögtalarna du kanske har på skrivbordet vid datorn) har faktiskt en förstärkare för varje enskilt högtalarelement och dessutom aktiva delningsfilter. Så om du exempelvis har ett par fyrvägshögtalare, som Focus 60 XD, har du fyra förstärkare i varje låda.

Det betyder att konstruktörerna kan styra hur de låter mycket mer effektivt. I ett passivt system kan du byta ut förstärkare, sladdar och liknande, men i ett aktivt högtalarpar är varje förstärkare anpassad efter sitt specifika högtalarelement. Du kan förstås inte byta ut dem, som i ett passivt system, men om ingenjörerna har gjort sitt jobb kommer du inte att behöva göra det.

All elektronik finns nämligen inuti högtalaren och signalbanan är klart mycket kortare (vilket innebär mindre risk för störningar och ger ett renare ljud). Allt är inbyggt och komponenterna är noga utvalda för att fungera tillsammans för att undvika felanpassning och på det hela taget är det en helt klart mycket prydligare anordning.

Jämfört med passiva högtalare är aktiva högtalare tyngre och dyrare, men med tanke på att du kompenserar det högre priset med en rad extra komponenter är de antagligen en god investering trots allt.

Och Dynaudios aktiva högtalare har givetvis samma egenskaper som sina legendariska passiva motsvarigheter. All den expertis, passion och hantverksskicklighet som utmärker dem märks också här (de har formgivits och konstruerats från grunden på företagets huvudkontor i Skanderborg i Danmark).

Är aktiva högtalare analoga?

Inte nödvändigtvis. Vissa aktiva är förstås det. Andra däremot, som Dynaudios Focus XD- och Xeo-serierna, kan användas med den digitala utgången på din källa, oavsett det handlar om en sändare, en cd-spelare eller något annat med koaxial eller optisk anslutning.

Med Xeo 2s kopplar du in sladden direkt på högtalarens baksida; medan Focus XD-sortimentet har en koaxialanslutning baktill. Xeo 4 och 6 har trådlös Dynaudio Hub (tillval med Xeo 2) som tar den digital signalen från din källa och strömmar den trådlöst via Bluetooth till högtalarna. Både Focus XD- och Xeo-sortimenten är kompatibla med en annan trådlös anslutningsbox som heter Dynaudio Connect. Den fungerar på i princip samma sätt som Dynaudio Hub, men även har WiFi och andra funktioner.

Antingen källsignalen kommer via kabel eller trådlöst stannar den i den rena digitala sfären så länge som möjligt och blir inte analog förrän precis på slutet. Eftersom allt är digitalt har Dynaudios ingenjörer kunnat använda avancerad DSP-teknik (digital signal processing) för att underlätta för signalen i delningsfiltret och på andra ställen i högtalaren.

Men det betyder inte att ljudet förändras på något sätt. Det betyder helt enkelt att du exempelvis kan ställa din högtalare mot en vägg utan att det förändrar ljudbilden. Föreställ dig en förare med båda händerna stadigt på ratten i motsats till en oberäknelig medresenär som rycker åt sig ratten i farten.

Hur är det med hi-res då?

Samtliga av  Dynaudios aktiva högtalare tar emot högupplöst ljud via de direkta digitala ingångarna eller strömlösa strömningsboxarna.Xeo 2s kan spela upp hi-res via sin inbyggda digitala anslutning och Focus XDs via sina koaxialanslutning – så om du ansluter en hi-res-kompatibel hi-fi-strömningstjänst kan du få det där högkvalitativa ljudet hela vägen från källan till högtalarelementet. Bägge högtalarna kan dessutom spela upp högupplöst ljud trådlöst, upp till 24-bit/96 kHz via Connect-boxen.Samtidigt kan Xeo 4 och Xeo 6 nedsampla högupplöst ljud som strömmas via Hub eller Connect till 16-bit/48 kHz – så att du fortfarande kan koppla in din högupplösta ljudkälla och strömma musiken till valfri Xeo-högtalare, varsomhelst i huset.

Hur är det med musiken på mina enheter då?

Xeo 2 har inbyggd Bluetooth så du kan strömma ljud direkt från din enhet – det gäller allt som enheten kan spela upp: internetradio, Tidal eller poddar t.ex. Connect-boxen klarar också av det, men går ett steg längre med inbyggd Spotify Connect-support för att hämta musik direkt från etern.

Alltså ... Vad är bäst? Passiv eller aktiv?

Varken eller. Båda. Om du är en inrotad systemtweakare är passiva högtalare antagligen ditt bästa val. Om du föredrar mindre oreda hemma och mindre krångel (för att inte tala om större möjligheter till strömning) är aktiva högtalare väl värda att testa.

Vilka aktiva högtalare? Om du är galen i anslutningsmöjligheter behöver du bara koppla in Dynaudio Hub eller Connect-boxen i din musikkälla och koppla in ett par Xeo 2s-högtalare så är det klart. Om du vill bära ditt högupplösta 24-bit/192 kHz-material hela vägen från källa till högtalarelement är det Focus XDs som gäller.

För mer information om Dynaudios sortiment av aktiva högtalare, klicka här >>