Have your say & ask the experts!

Problems with the Pioneer SC- LX56 Amp!!

41 replies [Last post]
jase fox's picture
Offline
Joined: 24 Apr 2008
Posts: 1424

I've just recently purchased this amp and although it's fantastic it does have it's Gremlins..

 

I'd been reading on the internet about problems with this amp, freezing issues, not turning off properly and having to unplug it from the wall, reset it etc etc

And it now looks like it's started to play up with me  mad

First of all when I switch it off via both remote or the front panel, it "clicks" as normal but the actual display takes forever to switch off  Shock

And earlier when I switched it on to watch sky , the sound for sky came on for about 5 seconds then "just" the sound switched off!!

I tried a bluray disc and the same there- no sound! So I had to unplug at the wall (just like you do a sky box) then plug back in again, it came back on and the sound did too, but now when i select an input from the remote i.e say from sky to bluray it makes a clicking sound that wasn't there before, it's very annoying to say the least.

I hope it's not going to be like a sky box where I have to unplug everytime if something goes wrong.

 

Anybody else had any issues like this with this amp?? If so, what's the solution? And the firmware is all up to date.

 

Thanks

 

__________________

Panasonic TH-50PZ700B Plasma / Pioneer SC-LX56 Amplifier / Denon DBT-3313UD bluray player/ Panasonic DMR-EX769EB Recorder / B&W CDM CSE Centre / DM 602 S3 Fronts / DS6 Surrounds / VM1 Back channel / 2 x REL Q100E Subs / Arcam CD73 CD player / Sky HD / RA's Reference & Classic powerkords / Tacima cs 929 mains block / QED silver reference HDMI / QED Profile 12 Silver BI-Wire speaker cable

Joined: 27 Jun 2008
Posts: 10885
RE: Problems with the Pioneer SC- LX56 Amp!!

See if you can get it replaced...

__________________

David @Frank Harvey Hi-Fi, Coventry

Official Record Store Day participants!

gel
gel's picture
Offline
Joined: 22 Nov 2008
Posts: 11571
RE: Problems with the Pioneer SC- LX56 Amp!!

jase fox wrote:

I've just recently purchased this amp and although it's fantastic it does have it's Gremlins..

 

I'd been reading on the internet about problems with this amp, freezing issues, not turning off properly and having to unplug it from the wall, reset it etc etc

And it now looks like it's started to play up with me  mad

First of all when I switch it off via both remote or the front panel, it "clicks" as normal but the actual display takes forever to switch off  Shock

And earlier when I switched it on to watch sky , the sound for sky came on for about 5 seconds then "just" the sound switched off!!

I tried a bluray disc and the same there- no sound! So I had to unplug at the wall (just like you do a sky box) then plug back in again, it came back on and the sound did too, but now when i select an input from the remote i.e say from sky to bluray it makes a clicking sound that wasn't there before, it's very annoying to say the least.

I hope it's not going to be like a sky box where I have to unplug everytime if something goes wrong.

 

Anybody else had any issues like this with this amp?? If so, what's the solution? And the firmware is all up to date.

 

Thanks

 

 

Why did you get rid of your LX70?

__________________

 

Main AV Setup: Panasonic 50VT65 TV (THX calibrated), Pioneer Bdp-lx71, Pioneer Vsx-lx70, B&W FPM Series, B&W PV1, Optimum AV300 AV Stand, QED Silver Anniversary XT Speaker Cable & Chord Silver Plus HDMI Cables. Gadgets: iPad 4 & iPhone 4S.

jase fox's picture
Offline
Joined: 24 Apr 2008
Posts: 1424
RE: Problems with the Pioneer SC- LX56 Amp!!

Because it was starting to break down Gel, so rather than bother with repairs etc thought it was a better option to replace it.

I'm pleased I did because the LX56 is night and day better (when working correctly) and I'll be changing my plasma soon so will be using 3D and this amp is 3D passthrough.

The LX70 was a damn fine amp but the 56 is a different league  excellent!

__________________

Panasonic TH-50PZ700B Plasma / Pioneer SC-LX56 Amplifier / Denon DBT-3313UD bluray player/ Panasonic DMR-EX769EB Recorder / B&W CDM CSE Centre / DM 602 S3 Fronts / DS6 Surrounds / VM1 Back channel / 2 x REL Q100E Subs / Arcam CD73 CD player / Sky HD / RA's Reference & Classic powerkords / Tacima cs 929 mains block / QED silver reference HDMI / QED Profile 12 Silver BI-Wire speaker cable

gel
gel's picture
Offline
Joined: 22 Nov 2008
Posts: 11571
RE: Problems with the Pioneer SC- LX56 Amp!!

jase fox wrote:

Because it was starting to break down Gel, so rather than bother with repairs etc thought it was a better option to replace it.

I'm pleased I did because the LX56 is night and day better (when working correctly) and I'll be changing my plasma soon so will be using 3D and this amp is 3D passthrough.

The LX70 was a damn fine amp but the 56 is a different league  excellent!

 

It what way was it starting to break down?  

 

Cheers

__________________

 

Main AV Setup: Panasonic 50VT65 TV (THX calibrated), Pioneer Bdp-lx71, Pioneer Vsx-lx70, B&W FPM Series, B&W PV1, Optimum AV300 AV Stand, QED Silver Anniversary XT Speaker Cable & Chord Silver Plus HDMI Cables. Gadgets: iPad 4 & iPhone 4S.

bigboss's picture
Online
Joined: 25 Mar 2009
Posts: 11872
RE: Problems with the Pioneer SC- LX56 Amp!!

gel wrote:

jase fox wrote:

Because it was starting to break down Gel, so rather than bother with repairs etc thought it was a better option to replace it.

I'm pleased I did because the LX56 is night and day better (when working correctly) and I'll be changing my plasma soon so will be using 3D and this amp is 3D passthrough.

The LX70 was a damn fine amp but the 56 is a different league  excellent!

 

It what way was it starting to break down?  

 

Cheers

http://www.whathifi.com/forum/home-cinema/strange-clickingsnapping-sound...

__________________

My Home Cinema  Pioneer KRP 500A, Yamaha RX-V1900, MA Radius R225HD LCR, R90HD rears, AW12 sub, Panasonic BD60, PS3, Boxee Box, Sky HD, Boxee Box, Logitech Harmony One, Logitech PS3 Adapter, Sonos ZP90

Bedroom Samsung UE32C6510, PS3 slim white, Apple TV, Sonos S5, Sonos ZP90, Audioengine 2, Oppo OPDV971H

Miscellaneous: Synology DS212J + 2 X WD Red 2TB drives, WD 1TB NAS, Sonos ZoneBridge, BT HH3 as modem & AirPort Extreme router

jase fox's picture
Offline
Joined: 24 Apr 2008
Posts: 1424
RE: Problems with the Pioneer SC- LX56 Amp!!

First started with a loud clicking sound coming from my speakers I thought it was my bluray player but I eliminated that.

Almost as if it was struggling with the audio in some way.

Then i couldn't turn it up as loud as I used too as it would distort , so it became very annoying  banging head against wall

 

So decided to take the plunge with a new one. Have you heard the LX56 in action Gel?

 

__________________

Panasonic TH-50PZ700B Plasma / Pioneer SC-LX56 Amplifier / Denon DBT-3313UD bluray player/ Panasonic DMR-EX769EB Recorder / B&W CDM CSE Centre / DM 602 S3 Fronts / DS6 Surrounds / VM1 Back channel / 2 x REL Q100E Subs / Arcam CD73 CD player / Sky HD / RA's Reference & Classic powerkords / Tacima cs 929 mains block / QED silver reference HDMI / QED Profile 12 Silver BI-Wire speaker cable

jase fox's picture
Offline
Joined: 24 Apr 2008
Posts: 1424
RE: Problems with the Pioneer SC- LX56 Amp!!

bigboss wrote:

gel wrote:

jase fox wrote:

Because it was starting to break down Gel, so rather than bother with repairs etc thought it was a better option to replace it.

I'm pleased I did because the LX56 is night and day better (when working correctly) and I'll be changing my plasma soon so will be using 3D and this amp is 3D passthrough.

The LX70 was a damn fine amp but the 56 is a different league  excellent!

 

It what way was it starting to break down?  

 

Cheers

Thankyou BigBoss, didn't think to do that  doh!

http://www.whathifi.com/forum/home-cinema/strange-clickingsnapping-sound-coming-from-my-speakers-on-certain-movies

__________________

Panasonic TH-50PZ700B Plasma / Pioneer SC-LX56 Amplifier / Denon DBT-3313UD bluray player/ Panasonic DMR-EX769EB Recorder / B&W CDM CSE Centre / DM 602 S3 Fronts / DS6 Surrounds / VM1 Back channel / 2 x REL Q100E Subs / Arcam CD73 CD player / Sky HD / RA's Reference & Classic powerkords / Tacima cs 929 mains block / QED silver reference HDMI / QED Profile 12 Silver BI-Wire speaker cable

gel
gel's picture
Offline
Joined: 22 Nov 2008
Posts: 11571
RE: Problems with the Pioneer SC- LX56 Amp!!

jase fox wrote:

First started with a loud clicking sound coming from my speakers I thought it was my bluray player but I eliminated that.

Almost as if it was struggling with the audio in some way.

Then i couldn't turn it up as loud as I used too as it would distort , so it became very annoying  banging head against wall

 

So decided to take the plunge with a new one. Have you heard the LX56 in action Gel?

 

 

That is not good!  Nope not yet, last one I heard of that range was the 52 or 53 and that sounded really impressive and I am pretty sure they have got a lot better now too.

 

The only thing wrong with my LX70 is that sometimes one of the blue lights at the front don't come on.  Oh yeah and when watching music Blu-rays I have to sometimes select the soundtrack twice because it can get stuck!  Other than that all cool.

 

Cheers

__________________

 

Main AV Setup: Panasonic 50VT65 TV (THX calibrated), Pioneer Bdp-lx71, Pioneer Vsx-lx70, B&W FPM Series, B&W PV1, Optimum AV300 AV Stand, QED Silver Anniversary XT Speaker Cable & Chord Silver Plus HDMI Cables. Gadgets: iPad 4 & iPhone 4S.

gel
gel's picture
Offline
Joined: 22 Nov 2008
Posts: 11571
RE: Problems with the Pioneer SC- LX56 Amp!!

jase fox wrote:

Because it was starting to break down Gel, so rather than bother with repairs etc thought it was a better option to replace it.

I'm pleased I did because the LX56 is night and day better (when working correctly) and I'll be changing my plasma soon so will be using 3D and this amp is 3D passthrough.

The LX70 was a damn fine amp but the 56 is a different league  excellent!

 

Panasonic TV again?

__________________

 

Main AV Setup: Panasonic 50VT65 TV (THX calibrated), Pioneer Bdp-lx71, Pioneer Vsx-lx70, B&W FPM Series, B&W PV1, Optimum AV300 AV Stand, QED Silver Anniversary XT Speaker Cable & Chord Silver Plus HDMI Cables. Gadgets: iPad 4 & iPhone 4S.

jase fox's picture
Offline
Joined: 24 Apr 2008
Posts: 1424
RE: Problems with the Pioneer SC- LX56 Amp!!

gel wrote:

jase fox wrote:

Because it was starting to break down Gel, so rather than bother with repairs etc thought it was a better option to replace it.

I'm pleased I did because the LX56 is night and day better (when working correctly) and I'll be changing my plasma soon so will be using 3D and this amp is 3D passthrough.

The LX70 was a damn fine amp but the 56 is a different league  excellent!

 

Panasonic TV again?

Yeh Gel, 

Thinking of the Panny TX-P50GT50 i've seen it and I love it  woohoo!

And yes the Pioneer amps have come along way since the LX70 I'm totally blown away with the sound quality the LX56 produces.

I'm sure my amp will be fine as there's alot of 56 owners that are having the same issues, going to try a reset and pioneer are saying new firmware will cure these Gremlins.....................Hopefully

__________________

Panasonic TH-50PZ700B Plasma / Pioneer SC-LX56 Amplifier / Denon DBT-3313UD bluray player/ Panasonic DMR-EX769EB Recorder / B&W CDM CSE Centre / DM 602 S3 Fronts / DS6 Surrounds / VM1 Back channel / 2 x REL Q100E Subs / Arcam CD73 CD player / Sky HD / RA's Reference & Classic powerkords / Tacima cs 929 mains block / QED silver reference HDMI / QED Profile 12 Silver BI-Wire speaker cable

gel
gel's picture
Offline
Joined: 22 Nov 2008
Posts: 11571
RE: Problems with the Pioneer SC- LX56 Amp!!

jase fox wrote:

gel wrote:

jase fox wrote:

Because it was starting to break down Gel, so rather than bother with repairs etc thought it was a better option to replace it.

I'm pleased I did because the LX56 is night and day better (when working correctly) and I'll be changing my plasma soon so will be using 3D and this amp is 3D passthrough.

The LX70 was a damn fine amp but the 56 is a different league  excellent!

 

Panasonic TV again?

Yeh Gel, 

Thinking of the Panny TX-P50GT50 i've seen it and I love it  woohoo!

And yes the Pioneer amps have come along way since the LX70 I'm totally blown away with the sound quality the LX56 produces.

I'm sure my amp will be fine as there's alot of 56 owners that are having the same issues, going to try a reset and pioneer are saying new firmware will cure these Gremlins.....................Hopefully

 

The GT50 is awesome - definitely recommend!  And you can get it for like £900 now too!  Bargain!!!

__________________

 

Main AV Setup: Panasonic 50VT65 TV (THX calibrated), Pioneer Bdp-lx71, Pioneer Vsx-lx70, B&W FPM Series, B&W PV1, Optimum AV300 AV Stand, QED Silver Anniversary XT Speaker Cable & Chord Silver Plus HDMI Cables. Gadgets: iPad 4 & iPhone 4S.

michael hoy's picture
Offline
Joined: 6 Oct 2008
Posts: 1548
RE: Problems with the Pioneer SC- LX56 Amp!!

Hi Jase,

Sorry to hear about your issues with this amp.

I would send it back for a replacement if possible. Let me know how you get on.

__________________

AV System -  Panasonic 42VT30 ¦ MA Apex 5.1- 4xA10 1xA40+ AW-12 Sub ¦ Van Damme UP LCOFC Speaker Cable ¦ Pioneer SC-LX85 ¦ OPPO 95 ¦ Mark Grant G1500HD Precision audio cable ¦ Sky+ HD(1TB) ¦ Chord Active HDMI ¦ Furutech Mains Cables ¦ Belkin PF50 mains conditioner.

Bedroom - Sony KDL-40W2000 + Archos 7 streaming from Windows Home Server 2011, Altec Lansing inAir 5000.

Dining Room - Sonos S5.

Music - HP Proliant Server running WHS 2011 ¦ streaming FLAC to Sonos ZP90 and OPPO 95 via SC-LX85.

Hi Fi - Cyrus 8 XPd QX amp ¦ Cyrus PSX-R power supply acting as Pre Amp ¦ Quad 909 Power Amp ¦ Speakers - Spendor A3 ¦ Logitech Squeezebox Touch upgrade by Fidelity Audio ¦ power supply upgrade by Mains Cables R Us ¦ Furutech Mains Cables ¦ Power Plant Premier mains regenerator.

Controlled by – iPad2 and Harmony 1100.

 

cloverleaf146's picture
Offline
Joined: 24 Nov 2007
Posts: 170
RE: Problems

Sorry to hear about the problems; I havn't heard the 56, but am very pleased with my 55 so I am sure the newer amp is even better. Better to try and get it replaced its new; the longer you have it, the more likely the retailers are to try and fob you off with a repair, or leave you to deal direct wit hthe manufacturer.

 

Having had problems with some high end Sony receivers in the recent past, it seems this type of kit is prone to gremlins ? Bearing in the cost, I think they should at least be reliable.  I know it's a much simpler piece of kit (!) and perhaps not much of a comparison, but the first stereo amp I ever bought (Sansui AU217) is still going strong some 33 years later.....

__________________

Panasonic VT50B / Pioneer VSX- LX55 / SKY+ HD 2TB / Sony BD370 / Tannoy Arena 5.1 / Dual CS506 / Isotek MIRA / QED Cables

jase fox's picture
Offline
Joined: 24 Apr 2008
Posts: 1424
RE: Problems

@Michael &Cloverleaf146

Well I've done a system reset and it's now working like a dream and the reset apparently cures the issues, with which up to now it has.

However if the gremlins show themselves again then it's going back to the shop. I got the amp from my local hifi/cinema store that I've been dealing with for around 26 years so taking it back wont be a problem.

But I agree with you Cloverleaf when your spending this kind of cash on an amp you dont expect anything to go wrong with it, especially when you've just bought it. Mind you there's alot of LX56 owners that have been having the same issues as I have, so it'll just be my luck a replacement will be the same  Crying

So it's on it's last warning  Angry

Still can't get over how great the sound is from this amp I'm just loving it  party time!

__________________

Panasonic TH-50PZ700B Plasma / Pioneer SC-LX56 Amplifier / Denon DBT-3313UD bluray player/ Panasonic DMR-EX769EB Recorder / B&W CDM CSE Centre / DM 602 S3 Fronts / DS6 Surrounds / VM1 Back channel / 2 x REL Q100E Subs / Arcam CD73 CD player / Sky HD / RA's Reference & Classic powerkords / Tacima cs 929 mains block / QED silver reference HDMI / QED Profile 12 Silver BI-Wire speaker cable

hkhiroya's picture
Offline
Joined: 20 Aug 2012
Posts: 11
RE: Problems

@jase fox

 

How did you do a system reset?

 

Strangely my LX85 since yesterday ahs started the same thing. I cannot figure what to do.

When I switch it off, I hear the click sound but the display will not turn off!!! The LX85 is only 3 months old!

 

Cheers